10 Ciekawostek o Tuńczykach

tuńczyki

Najprościej o tuńczyku można napisać, ze to taka duża makrela. Właśnie do rodziny makrelowatych zalicza się tą dużą morską rybę. Mało kto wie, że kupując bardzo popularne na rynku puszki z tuńczykiem, do szykowanej właśnie sałatki dodaje mały fragment bardzo dużej ryby i to w dodatku „makreli”.

1. Największe okazy tuńczyka osiągają wagę sięgająca 700 kilogramów.

2. Pierwszą z całej serii niewiarygodnych cen zapłaconych za tuńczyka był egzemplarz ważący 128 kilogramów, zapłacono za niego 9, 63 miliona jenów co w przeliczeniu po obowiązującym wówczas kursie jena do dolara dawało ponad 100 tysięcy dolarów i nie był to najdroższy egzemplarz w historii. W 2020 tuńczyka ważącego 276 kilogramów sprzedano na tokijskiej giełdzie rybnej za astronomiczną kwotę 193, 2 miliona jenów równowartość 1, 8 miliona dolarów.

3. Tuńczyk uznawany jest za jedną z najszybszych ryb morskich, może płynąć z prędkością ponad 75 kilometrów na godzinę

4. Tuńczyk w przeciwieństwie do innych ryb potrafi utrzymywać temperaturę swojego ciała wyższą od otaczającej go wody. Dzięki tej umiejętności jest o wiele sprawniejszy od innych ryb.

5. Ichtiolodzy wyróżnili 15 gatunków tuńczyków.

6. Tuńczyki mogą dożywać nawet 30 lat.

7. Mięso tuńczyka jest bardzo wartościowe, posiada dużą zawartość kwasów tłuszczowych, jest również bardzo dobrym dostarczycielem witamin z grupy D, B i wielu cennych dla zdrowia minerałów.

8. Mięso z tuńczyka trafia na stoły wielu gospodarstw domowych w formie puszkowej w oleju lub w sosie własnym. Jest wykorzystywany jako dodatek do wszelkiego rodzaju sałatek i przystawek. W ostatnim czasie coraz częściej znaleźć można go w farszach wielu rodzajów pizzy.

9. Wiele organizacji staje w obronie tuńczyka. Masowa eksploatacja zasobów rybnych mórz i oceanów drastycznie zmniejsza ich ilości. Sytuacja ta dotyczy również tuńczyka. Na przestrzeni ostatnich pięćdziesięciu lat populacja tej ryby zmniejszyła się o ponad 50 %.

10. W wyniku zanieczyszczenia środowiska morskiego coraz częściej w mięsie ryb morskich spotyka się niebezpieczne pierwiastki z których najgroźniejsza jest rtęć. Śladowe ilości rtęci występują również w mięsie tuńczyków.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *